Dikker & Thijs hotel
Language:
Follow us:

OPENINGSTIJDEN

Maandag t/m zaterdag vanaf 17.30 uur
Zondag op aanvraag vanaf 25 personen

Prinsengracht 438
1017 KE Amsterdam
020 – 6250150

info@restaurantthijs.nl

 • Newsletter

 •  

   


  Wie is Thijs?

  Geschiedenis

  Van delicatessenwinkel tot hotel

  Op 1 mei 1895 namen de heren Dikker& Co., de twee winkelbedienden bij de firma, de zaak J.C. Van Laar over in de Kalverstraat.  Van Laar was toen al  een gerenommeerde zaak in ‘visch en comestibles’ en een begrip in Amsterdam. De zaak bestond al sinds 1821 en was aanvankelijk gevestigd op nummer 93, ‘in het tweede huis vanaf de Dam’.  Het was de meest bijzondere delicatessenzaak van Nederland waar oesters, kreeften en exotische vruchten verkocht werden.

  De oestersalon van J.C. Van Laar in de Kalverstraat

  De oestersalon van J.C. Van Laar in de Kalverstraat

  Dikker & Co in de Kalverstraat

  Advertentie van Dikker & Co in de Kalverstraat

  Dikker & Co. verhuisde later naar nummer 113 in de Kalverstraat, en bleef ook daar verfijnde delicatessen verkopen. Kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ging Frederik Dikker samenwerken met Henri J.J.A. Thijs die in de P.C. Hooftstraat 67 een vishandel dreef. Samen besloten zij de oestersalon uit te breiden  tot een restaurant en kozen voor de naam ‘Bagatelle’.

  De Telegraaf 1965 - P 2 etalage

  Belangstellenden voor de etalage van oestersalon ‘Bagatelle’ van Dikker & Co. in de Kalverstraat

  Interieur van oestersalon 'Bagatelle'

  Interieur van oestersalon ‘Bagatelle’

  Dikker & Co. werd Dikker & Thijs.  In 1921 openden de compagnons een tweede zaak in de Leidsestraat, eerst op nummer 96 en een jaar later op de hoek van Leidsestraat 82.
  Hier was op 5 november 1915 aanvankelijk een gaswinkel geopend in een in 1914-1915 gerealiseerd bedrijfsgebouw, gebouwd naar zakelijk-expressionistisch ontwerp van B.J. Ouëndag in opdracht van de N.V. Levensverzekeringsmaatschappij ‘De Nederlanden’.
  Deze toonzaal van de Amsterdamse gaspropaganda was vooral gekozen vanwege zijn centrale ligging. De gemeentelijke winkel bleef bestaan tot 15 april 1921 waarna het gas uit de Leidsestraat verdween en de firma Dikker & Thijs voor andere demonstraties zorgden: op het gebied van het bereiden van culinaire gerechten, op gas uiteraard.

  De nieuwe partner Henri Thijs was een oud-medewerker van de beroemde Franse kok Auguste Escoffier en zijn stijl en vakmanschap gaven gastronomische allure aan de alliantie van de heren Dikker en Thijs.
  Escoffier was de grootste maitre de cuisine van die tijd en werd beschouwd als dé grote vernieuwer van de Franse keuken. Hij  zag in de eerste jaren van de 20e eeuw dat  de dagen van de copieuze maaltijd, de barok opgemaakte schotels voorbij waren. Volgens de nieuwe regels van Escoffier moeten alle spijzen ‘smaken naar wat zij zijn’, mag hun uiterlijke verschijning niet in disharmonie zijn met de smaak en mag het karakter van een gerecht niet verzinken in saus of garnituur. Dat was in die dagen een revolutionaire  vernieuwing. En Henri Thijs was de man die deze vernieuwing, die nog steeds niet is achterhaald, naar Nederland bracht via de keuken van Dikker & Thijs.

  F.W. Dikker, geb 1 jan 1865 in Arnhem, op zijn 23e naar Amsterdam gekomen

  F.W. Dikker, oprichter van Dikker & Thijs

  Henri Thijs, vennoot van dikker & Thijs

  Henri J.J.A. Thijs, vennoot van Dikker & Thijs

  Zo is het restaurant van Dikker & Thijs een begrip geworden in de Franse haute cuisine, waar de meest verfijnde delicatessen werden geserveerd. Geen ellenlange menu’s meer ‘waar men amechtig bij aanzat en die de arme dames naar adem deed happen’. De restaurant-tafel gaat er langzaam maar zeker soberder uitzien, maar blijft kwalitatief hoogstaand. De enorme hors d’oeuvres hebben plaatsgemaakt voor kleine, verfijnde voorgerechten zoals meloen met ham, kaviaar, gerookte zalm, oesters en paté. Ook de spectaculaire sluitstukken van de maaltijd, de ‘pièces montées ‘waar elke cuisinier-patissier vroeger vele uren, soms dagen aan werkte’, zijn verdwenen. Groente en fruit zijn belangrijker geworden in het menu.De directeuren waren jarenlang zelf werkzaam in de keuken om het ‘vak’ tot in de finesses te leren beheersen. Zo combineerden zij van meet af aan de delicatessenwinkel met het restaurant. Delicatessen en primeurs die in de winkel te koop waren, werden in de keukens van het restaurant bereid. Daarmee creëerden Dikker & Thijs een voorsprong op alle andere restaurants.

  In 1936 gaf Henri Thijs zijn kennis door aan zijn opvolger H.A. de Wijs die tot 1950 directeur was van Dikker & Thijs, en opgevolgd werd door H.J. van der Vecht.

  Bij de eerste uitreiking van Michelinsterren in Nederland, in 1957, kreeg het restaurant een Michelinster, die het behield tot en met 1962.

  In Den Haag exploiteerden Dikker & Thijs sinds 1939 het bekende café-restaurant ’t Goude Hooft op de Groenmarkt. Een saillant detail is dat ’t Goude Hooft vermoedelijk het oudste, nog bestaande horecabedrijf van ons land is. Al in 1423 wordt het als taveerne genoemd.

  En vanaf 1946 voeren Dikker & Thijs de hoofddirectie over restaurant De Beukenhof in Oegstgeest, dat ook nog steeds in bedrijf is.

  De leiding over al deze bedrijven van F.W. Dikker en H. Thijs is jarenlang met verve voortgezet door verschillende directeuren.
  In het hoekpand aan de Leidsestraat bleef het hoofgebouw gevestigd, en  in 1964 kwam het vergrootte restaurant ‘De Prinsenkelder’ gereed, een ‘genoeglijk restaurant met een onpretentieus bistro-karakter’. Het was gevestigd in pakhuis ‘De Prins’ uit 1737 en werd een zelfstandig restaurant met eigen keukens. In korte tijd werd dit restaurant in de middenprijsklasse een van de drukst bezochte eetgelegenheden van Amsterdam.

  Restaurant De Prinsenkelder

  Het Franse restaurant van Dikker & Thijs dat op de eerste verdieping boven de winkel in de Leidsestraat gevestigd was, werd toen gerestaureerd in Louis XIV stijl en uitgebreid met een aparte zaal voor 50 personen.

  De Zeeuwse Hoek, oorspronkelijk de bar-bodega van Dikker & Thijs, werd rond 1965, in een nieuwe gedaante heropend als Café du Centre. Dit nieuwe café vormde een rustpunt te midden van de bedrijvigheid van de steeds drukker wordende Leidsestraat en al snel worden plannen gemaakt om het Café du Centre uit te breiden.
  Volgens culinair journaliste Wina Born is het een zaak ‘waar men gemakkelijk even binnenwipt, en waar ook winkelende vrouwen, die niet zo gauw een echte bodega zullen bezoeken, graag even een kopje koffie drinken.’

  De verleidelijke hoeketalage van Dikker & Thijs

  Restaurant De Prinsenkelder werd gesloten in 2008.

  In mei 2011 wordt het geheel vernieuwde restaurant THIJS geopend door de huidige eigenaren van Dikker & Thijs Hotel. Zij namen het hotel in 1995 over van de Bilderberg-groep. Dat was precies 100 jaar nadat Dikker & Thijs de zaak J.C. van Laar overnamen in de Kalverstaat.

  Met de opening van THIJS wordt een lange culinaire traditie voortgezet en wordt het restaurant weer een ontmoetingsplek voor iedereen die van lekker eten houdt.

  Oproep: Heeft u foto’s van of informatie over het oude restaurant? Stuur die naar jnijhof@dtfh.nl


     2011 Thijs Restaurant | All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Disclaimers | Privacy Created by Dutch Grafix